Annons:
Etikettsjukdomar-och-symtom
Läst 20640 ggr
JohannaEkroth
2011-12-18 15:14

Vad är migrän

Alla människor har på något sätt, eller kommer att få uppleva huvudvärk i någon form under sin livstid. Men at ha migrän är något helt annorlunda än att bara ha förkylningshuvudvärk. Här får du läsa vad migrän är och hur det är att ha migrän.

Vad är migrän?

De flesta människor kommer att uppleva huvudvärk någon gång under sin livstid, men ett migränanfall är en helt annorlunda och ofta unik upplevelse. Migrän är ett tillstånd som är vanligare än du tror och som kan ta många former, med symtom som varierar i svårighetsgrad och från person till person. Följden är att migrän ofta är underdiagnostiserad och underbehandlad. Migrän är en inflammation i hjärnans hinnor och runt blodkärlen på hjärnans yta som läcker ut olika retande ämnen. Anfallet kan starta på två olika sätt. Det ena är att något, som stress, högt ljud, starkt ljus, eller dofter retar "migränmotorn" i hypothalamus så att anfallet drar igång. Det andra att migränanfall börjar i hjärnbarkens celler och sedan går som en långsam våg över hjärnan.

Hur känns ett migränanfall?

Huvudsymtomet på migrän är huvudvärk, vanligtvis en bultande smärta som känns på ena sidan av huvudet. Smärtan kan ofta beskrivas som måttlig till svår och den kan bli värre om man utför någon fysisk aktivitet. Dessutom finns det ofta andra symtom som kan förekomma vid sidan av huvudvärken. Huvudvärken varar vanligen mellan 4-72 timmar, men de andra symtomen kan pågå mycket längre.

Vanliga symtom på migrän:

•Bultande, huvudvärk på ena sidan av huvudet
•Känslighet för ljud
•Känslighet för ljus
•Illamående och kräkningar

Ungefär 1 av 5 personer kan också få aura-symtom under ett migränanfall. En aura kan rubba balans, muskelkoordination, sinnesintryck, tal eller syn och kan pågå från några minuter upp till en timme. De vanligaste symtomen är visuella (ljuspunkter eller blinkande färger som syns i ditt synfält). Detta kan vara skrämmande, men aurasymtom har ingen bestående effekt.

Vem kan få migrän?

Migrän brukar debutera hos tonåringar eller unga vuxna. Både män och kvinnor kan drabbas av migrän, men det är i allmänhet vanligare hos kvinnor. Migrän tenderar också att förekomma hos medlemmar av samma familj. Barn kan också drabbas av migrän och det kan debutera redan i spädbarnsåldern.

Vad orsakar ett migränanfall?

Migrän tenderar att inträffa när en patients hjärna är överkänslig för vissa triggerfaktorer, till exempel stress och sömnstörningar. Det finns många potentiella triggerfaktorer för migrän som kan variera från person till person.
För mig är stress, sömnbrist, hormonförändringar, lågtryck och inandning av cigarettrök vanliga triggers som startar migränanfall.

Av: Johanna (BusHanna)

Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else

Annons:
JohannaEkroth
2011-12-18 15:19
#1

Jag själv lider av Migrän, har haft det sedan mellanstadiet, men det är först för ett par år sedan som jag förstod att det var migrän jag haft hela tiden. Obestämd

Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else

Geru
2011-12-25 16:16
#2

Jag får någonting som fyller i kraven av stress eller för mycket sittande vid datorn… Vilket egentligen är en form av stress:p

“I don't think the human race will survive the next thousand years, unless we spread into space.”

-Stephen Hawking

LaSadie
2011-12-25 16:39
#3

Jag har alltid haft huvudvärk, men den blev värra med åren och har själv satt stämpeln migrän på den huvudvärk som inte ger med sig och gör att jag bara vill blunda, vila och kan inte göra nått annat.

[Momiji]
2011-12-25 21:56
#4

Påbörjade en utredning när jag var liten men dom sa att migränen skulle växa bort. Så jag vet att jag har migrän(eftersom jag fortfarande lider av samma symtom), men har det inte på papper.

Sen efter att jag började med Cerazette och slutade få mens har jag det betydligt mer sällan, tack och lov!

dermot
2011-12-26 02:01
#5

Jag fick min migrän när jag började fyran (går nu i åttan) och har det på papper. Jag riskerar att få gå om pga min migrän, vi kan inte hitta orsaken (dofter, ljus, ljud osv) så vi kan heller inte behandla det rätt.

Jag har legat hemma i mer än en månad från och till och det har inte varit bra för min skolgång. Varken lärare eller "kompisar" tror på mig, knappt mina föräldrar eller syskon gör det… Men jag kämpar på. Har en vän som är förstående, men vi träffas nästan aldrig, så jag känner mig rätt ensam. Har dock vänner jag umgås med i skolan och jag är inte ensam så. Men ingen förstår.

I alla fall tyckte jag denna artikel var bra, så jag tror jag visar denna för mina lärare! (om jag får) :)

// Anka
~ It's interesting to watch devils cry when angels want to stab you in the back. ~ 




JohannaEkroth
2011-12-26 09:07
#6

Absolut Annika! Glad Lycka till! Kyss

Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else

Annons:
dermot
2011-12-26 17:11
#7

#6 Tack så mycket! Glad

// Anka
~ It's interesting to watch devils cry when angels want to stab you in the back. ~ 




[sacredspirits]
2011-12-27 14:25
#8

Har migrän men ingen diagnos utan vet av erfarenheten vad det är.Har fått lära mig genom åren att undvika vissa ljud och dofter,viss mat men där verkar det ha gett med sig så jag kan äta det mesta.

Eftersom jag känner min kropp bra så kan jag undvika dessa anfall så nu var det bra längesedan jag låg sjuk men det behövs bara lite för att trigga igång så det är upp till mig att undvika.

Levde i ett stressigt jobb och på den tiden var den ofta återkommande men numera har jag sällan huvudvärk eller migrän anfall.

Visstas ute,äter sunt och undviker ljus och dofter så klarar jag det bra och bara nån enstaka gång drabbas av den.Men den är inte kul utan en otäck huvudvärk som jag med ord inte kan beskriva.

Har oturen att dom gånger jag drabbas ligger jag i 1 till 3 dagar spyr och är redigt sjuk så jag är glad att ha kommit på knepen att undvika som för mig fungerar.Glad

Cameliont
2011-12-27 16:21
#9

Jättebra ny sajt! Jag har också migrän… Kommer främst vid stress.

Välkommen till min kaninblogg Kaninfamiljen.com

JohannaEkroth
2011-12-27 16:24
#10

Cameliont - Flört Välkommen till likasinnade!

Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else

[mia-38]
2011-12-27 17:06
#11

Hej på er,

Bra sajt BusHanna…Skrattande

Jag har nästan aldrig innan haft huvudvärk. Tills för två år sedan.
Jag fick synbortfall och mådde illa. Kräktes en gång och somnade sedan.
Nu när jag får huvudvärk/migrän så är det inte lika intensivt som den gången. Jag hinner ta piller innan.
Men jag tror jag får det när jag är stressad eller orolig.

Jag sitter mycket vid datan då jag har ett arbete som kräver detta. Och huvudvärken kom när jag började jobba inom det.

skrollan
2011-12-27 17:17
#12

Har allt förutom •Illamående och kräkningar.

Dock säger doktorn att jag inte har migrän iaf.
Får lägga mig i ett mörkt rum utan ljud och en blöt handduk på pannan, sedan släpper det efter några timmar. Men jag är fruktansvärt trött och hängig under dagen eller dagen efter när det släppt. Som om man hade feber fast det inte är feber.
Mitt bultande i huvudet sitter över högra ögonbrynet.

JohannaEkroth
2011-12-27 17:20
#13

Gick med precis vad du beskriver skrollan i alla år efter mellanstadiet tills i våras då även illamåendet och kräkningarna kom till, så förstod jag att det var migrän jag haft hela tiden. Trodde också att det var spänningshuvudvärk innan. Mitt låg också ovanför ena ögat.

Spänningshuvudvärk brukar kkännas som ett band över pannan.

Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else

Annons:
skrollan
2011-12-27 17:23
#14

Ja, det tråkiga är bara att det inte händer något känns det som. Dock testade jag någon migrän tablett och eftersom den inte hjälpte mig så konstaterade doktorn direkt att det då absolut inte var migrän =/
Fick en attack på jobbet när jag jobbade med huvudvärken, den kom sakta men säkert och jag försökte kämpa mig igenom, men tillslut gick det inte, jag blev illamående och gick rakt in i väggen

JohannaEkroth
2011-12-27 17:24
#15

Får man fråga vilken medicin du provade skrollan

Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else

Ylva-Li
2011-12-27 19:10
#16

Ännu en med migrän.
Haft sen jag var i tonåren. Är 28 nu. Det kommer och går och jag har skov med längre perioder. Nu verkar jag vara inne i ett skov igen och måste ta kontakt med neurologen igen. (De sa åt mig att ringa om det kom tillbaka.)

Man blir så förlamad av detta..

//Ylva-Li 

 || Studio Li (foto) ||

JohannaEkroth
2011-12-27 19:17
#17

Usch ja. Förlamad är rätt ord. Obestämd

Det värsta är att man skulle behöva komma till läkaren under ett anfall, men hur 17 tar man sig dit? Med gåbord, hörselskydd, solglasögon och spypåse klistrad runt munnen? Oskyldig Det går ju inte iaf…

När jag får ett anfall så vill jag helst bli skjuten…

Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else

skrollan
2011-12-27 21:03
#18

Oj minns inte, det var en liten ask med endast två piller i tror jag. Någor med x i kanske?

Tzatze
2011-12-28 08:13
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#19

Den här kanske?

JohannaEkroth
2011-12-28 09:54
#20

#19 De där hjälpte inte mig, samma effekt som sockerpiller på mig. Tyst

Fast vi är ju olika. Flört

Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else

Annons:
Aniara4
2011-12-28 10:25
#21

Här är en till! Haft migrän sedan tonåren.

Min migrän är lite atypisk. Jag får inte ont på ena sidan av huvudet, utan djupt nere i skallbasen. Ofta blir jag först "upphettad" och blossande röd i ansiktet (men inte varm i resten av kroppen, bara huvudet), sen blir jag likblek och kall, och det brukar vara då jag kräks. Jag blir också extremt känslig för beröring, och det värsta jag vet är när omgivningen ska visa sympati genom att klappa mig på axeln - det går som tryckvågor rakt upp i min stackars hjärna!

Zomig nasal funkar för mig, och jag har upptäckt att det bästa sättet att förebygga är att skippa kolhydrater för att hålla blodsockret jämnt.

murkla
2011-12-28 23:21
#22

Diagnos vet jag inte om jag har men Har migrän och mina symtomer är väldigt olika hur de utvecklas.

Tillhöra Migrän och huvudvärks familjen som har gått i genirationener.

Min migrän gör ibland att jag domnar bort i händer och i tunga,, När de rycker i ögonbrynet eller domnar bort i nästippen så vet jag vad som här på gång.

Jobbigt.. Men jag har lärt mig att leva med de. Från att jag gick i 3 an på lågstaiidet tills jag slutade gymnasiet så hande jag huvudvärk varje dag. Inga tableter hjälpt då.  Träffade en naprapat eller kontknakare så hjälpte de min huvudvärk att försvina inte helt men nästan

Migrän oom de blev starka dofter.

www.russmurkla.zoomin.se.  :) www.foreverliving.se

JohannaEkroth
2011-12-28 23:34
#23

Det du pratar om att det rycker i ögonbrynet eller domnar bort i nästippen, är det aurasymtom?

Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else

miano
2011-12-28 23:40
#24

Jag fick min migrän efter jag åkte på en Whiplash skada.Jag blev påkörd bakifrån.Och har ständigt ont,med halvsidig huvudvärk.Får ofta migrän då jag överanstränger mig med att bära tungt och blir spänd i nacken.Kan få så jag ser blixtrande stjärnor på vänster öga, dunkande och pulserande från örat och uppåt.m.m.när det är som värst håller det i sig en vecka.annars är det tre dagar som gäller.

Hundar har ägare.Katter har betjänter...

Änglatassen's Cornish Rex

[Lillfjanten]
2011-12-29 19:16
#25

jag måste prata med min läkare om detta. har haft pulserande ensidig värk i många år, men migrän har aldrig varit på tal. konstigt nog så blir det bättre när jag tar sobril, men det kanske inte är migrän då? men då det är som värst, då är det vila med sovmasken på och tystnad. att sova går absolut inte.. det tråkiga är att det ofta börjar på jobbet och sen går det över vid nattedags, och då vill jag ju inte sova när det gått över. har ont i nacken med, så det är väl en bidragande orsak. kan inte äta medel som diklofenak, ska fråga om jag får testa migränmedicin. en enda gång har jag typ sett blixtar och mått illa..

_Charlie
2011-12-29 19:24
#26

#25 Gå till apoteket och köp zomig nasal. 2 doser kostar 199 kronor men de finns på recept också billigare om det skulle fungera. Testa. Tar det bort värken så vet du att du har migrän och kan få hjälp därefter. :)


[Lillfjanten]
2011-12-29 19:28
#27

jag frågar läkaren direkt efter recept, har ju haft mångåriga besvär (vilket är dokumenterat), så jag provar den vägen :)

Annons:
_Charlie
2011-12-29 19:30
#28

#27 Så gör jag också eftersom jag 11 månader av 12 har frikort. Man får inte vara dum. ;) Hoppas att det hjälper för dig och att du får bukt på besvären. Zomig är det enda som funkat för mig och det tog 11 år innan jag hittade det och i ren desperation gav det ett försök.


Micee
2011-12-29 19:35
#29

Jag har haft migrän i några år nu. Har Basilaris migrän.

Jag får aura sen tar jag min maxalt tablett men det är inte alltid den hjälper så jag får en otrolig värk på ena sidan av ansiktet (bakom ena ögat) och oftast domnar jag bort i halva kroppen, halsen och tungan. Har jätte svårt att röra mig där jag är bort domnad blir som "förlamad". Kräks nå otroligt gör jag också.

Jag tappar talförmågan och om jag har otur får jag jätte svårt att andas eftersom jag är bort domnad i hela halsen så oftast får jag åka in till akuten ( kommer knappt ihåg ett anfall där jag inte behövt åka in till akuten) är tvungen att göra det för jag blir näst intill medvetslös och slutar andas. Jag har ett anfall i ca 4-6 timmar.

jag har vart hos neurologen och han sa att nästa steg är epilepsi medicin.

MEN sen jag började ta beta blockerare (atenolol) får jag inte alls lika mycket migrän och inte lika allvarliga anfall. Så jag hade tur att det hjälpte (peppar, peppar)

[Lillfjanten]
2011-12-29 19:47
#30

#28  ja, jag har också frikort efter en månad.. men det är ju märkligt att ingen pratat om migrän, när jag började klaga över det för många år sedan.. ska ta och byta läkare på vc och gå igenom all min problematik med denna. får jag ingen bra läkare på vc, så får jag gå till en privat helt enkelt. jag har även astma, så läkemedelsutbudet krymper..

Bruden-Mbuti
2011-12-31 02:48
#31

jag fick diagnosen migrän i tonåren.

ingen vidare utredning gjordes förrän -92 (är född - 58) då kom de fram till att det berodde på fibron och bettfel

då först fick jag hjälp.

bettskenan hjälpte mkt och den medicin jag tar när fibron är som värst.

tänk om jag fått den utredningen tidigare och hjälpen då hade jag sluppit alla dessa år med enorm huvudvärk, ljuskänslighet,doftkänslighet,illamående och ljudkänslighet.

sen-93 har jag bara haft nåt enstaka fall av enorm huvudvärk.

[Lillfjanten]
2011-12-31 08:57
#32

jag är ju sjukskriven, och en orsak är just den ensidiga huvudvärken. ska bli jätteintressant att se om medicinen hjälper! när jag är hemma, så får jag sällan migrän, men på jobbet.. där är det mycket ljud, ljus och dofter, så det börjar ofta efter en timme, och blir värre och värre.. får jag medicinen och detta kan bevisas bero på jobbet, så får vi se vad som händer.

DollarA
2012-01-01 00:41
#33

#4 Intressant! Jag äter också Cerazette och har betydligt mildare anfall sen jag började med dem. Den kommer ungefär lika ofta, kanske tom oftare, men sitter inte i lika länge så på det stora hela är det mycket bättre nuGlad

Har (diagnosticerad) migrän sen början av 80-talet då jag började skolan.

[NoOrdinaryGirl5]
2012-01-09 19:36
#34

Jag vet inte om jag har migrän men känner igen mig på mycket av det som står.

Bultande, huvudvärk på ena sidan av huvudet.
Känslighet för Ljus.
Illamående.

Känner igen mig i allt det. Får ont i ögonen ofta också.

Oftast brukar det sluta med ipren. Men nu slutar det inte göra ont även om jag tar ipren, det blir lite mildare. Vad kan man göra för att få det att sluta, det förstör ALLTING!!!

Annons:
JohannaEkroth
2012-01-09 19:41
#35

#34 Boka en tid på din vårdcentral hos en läkare för att få starkare bättre mediciner. Kanske Tradil 400mg skulle vara bra för dig + alvedon/panodil…

Säg att du tror du har migrän och varför. Det låter ju sannolikt som migrän.

Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else

Niggyy
2012-01-12 00:00
#36

Jag har rösta och jag har beställt boken.

Ratlings
2012-01-12 00:14
#37

Har satt diagnosen på mig själv..

Jag får ilande, bultande huvudvärk på ena sidan, känslighet för ljud och ljus, illamående, kräkningar, tappar syn och känsel, får problem med att prata, blir förvirrad, tappar lite av minnet… Obestämd

// Lise
When nothing goes right, go left!

JohannaEkroth
2012-01-12 00:16
#38

Lise - Har du inga bra mediciner?

Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else

Ratlings
2012-01-12 00:18
#39

#38 Nej.. Hade citodon ett tag, dock mot annan värk men tog det vid migrän också, vilket fungerade relativt bra.

// Lise
When nothing goes right, go left!

JohannaEkroth
2012-01-12 00:23
#40

Lise - Börja med att tasta en kombination av paracetamol (alvedon/panodil) 1g + någon antiniflammatorisk (magnecyl, treo, ipren, naproxen, voltaren) och se om du blir hjälpt. Du ska ta det så fort du känner migränen komma.

Hjälper inte detta så behövs starkare och därmed läkarbesök. Fast läkarbeslk är bra iaf att få mediciner på recept och göra en utredning och en behandlingsplan.

Triptaner är ju migränspecifik medicin, det kanske skulle vara något…

Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else

Ratlings
2012-01-12 00:26
#41

Ska testa nästa gång det kommer! :) Tack för tipset!

// Lise
When nothing goes right, go left!

Annons:
Niggyy
2012-01-12 00:30
#42

Testar imigran = sprutor.

yvonnel
2012-01-12 02:38
#43

#42

Hur tar du den? subkutant, eller?

[NoOrdinaryGirl5]
2012-01-13 22:01
#44

#35 Tack för tipset, ska definitivt göra det. Kan ju inte fortsätta äta ipren som om det vore godis liksom :S

Mirjami-78
2012-01-25 01:20
#45

Jag fick migrän första gången då jag väntade på min store son. Detta bara kom ut av sig själv när jag var gravid i ca 8 månaden. Visste inte exat vad det var så ringde då och rådfrågade. Sen brukar jag få migrän ca en till två gånger per år. Oftast drappas jag då ut av detta med synen. Kan ej se ordentligt utan det kommer en fläck som följer med i synfältet hela tiden. Kan även få bortdomningar men detta hela brukar ge sig samma dag. Sist jag hade migrän var förra året och fick detta när jag var och handlade. Lyckades ändå betala varorna jag handlade fast var rädd för att inte kunna knappa in koden då jag ej kunde se ordentligt.

Vid ett tillfälle drappades jag även något som jag ej har kunnat riktigt förklara men det kan ha med migränen att göra. Vaknade en morgon och hela rummet bara snurrade. Kunde inte sitta upp men inte heller ligga ner för det var totalt kaos kändes det som. Sen började jag må illa och kräktes och efter detta så snurrade det inte längre och jag mådde ok. Har inte varit med om detta efter denna händelse så vet ej exat vad detta var men misstänker då migrän.

Sajtvärd på Singelföräldrar och medarbetare på Misshandel samt på Svåra tider.

Inget är omöjligt det kan bara vara mer eller mindre besvärligt!!Cool

Blueberry95
2012-05-22 18:48
#46

Hej! Jag tror att jag har migrän. Har en tid nu haft väldigt ont i sidan av huvudet. Finns det något förutom medicin som hjälper?

JohannaEkroth
2012-05-23 00:12
#47

Blueberry - Ger sig ALDRIG huvudvärken utan sitter där för jämnan? Eller kommer den i anfall som sedan går över?

Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else

[Fröken P]
2012-05-23 01:27
#48

Vill bara påminna om att ifall man är astmatiker så ska man vara försiktig med antiinflammatoriska medel. Det vet ni troligen redan, men jag vill nämna det iaf ;)

Annons:
skrollan
2012-06-13 18:50
#49

Läste allas tidningen som använde vit tigerbalsam vid huvudvärk. Någon som testat?

JohannaEkroth
2012-06-13 18:56
#50

skrollan - det är skönt att ha på punkterna som gör ont, den kyler och lindrar.

Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else

skrollan
2012-08-15 20:58
#51

Okej ska jag testa :) lite sent svar nu med tabletterna doktorn skrev ut heter: sumatriptan sandoz, filmdragerad tablett 50 mg.

Sofiatinnert
2012-09-30 23:12
#52

Efter flera år har jag äntligen fått diagnosen kronisk migrän, jag har ett migrän nästan varje dag och vad som hälst kan trigga det som lukter, ljud, ljus framför allt ljus. Har inte tänkt på det men det kan kanske vara bra å ha det på papper? Käkar panocod eller paracetamol kodein som det kan heta, funkar ganska bra inte alltid men 98% i alla fall ;) Nu får jag även akupunktur en gång i veckan, vi får se om det kan hjälpa. Awesome sajt hittade den idag :)

http://beautywithsofia.wordpress.com/

JohannaEkroth
2012-09-30 23:40
#53

#52 Välkommen hit! Skrattande

Har också fått akupunktur mot migränen och nu har jag haft uppehåll sedan maj och har fortfarande bara något anfall per vecka. Innan jag fick akupunktur käkade jag smärtstillande dagligen. Obestämd

Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else

yvonnel
2012-10-01 01:28
#54

#52

Är förvånad att du får recept på kodeinpreparat. Nuförtiden är motståndet stort hos vårdcentralerna för att kodeinet omvandlas till morfin och är beroendeframkallande.

(Immigran) = Sumatriptan, funkar för mig mot migränanfall, om jag tar det i tid, för alla andra smärtor, bl.a fibromyalgi, har jag tagit paracetamol/kodein i flera år, men så plötsligt fick jag inget mer med antydan till just beroende, men jag fick komma till Smärtcentrum och fick ett plåster (Norspan) som ger smärtstillande, eller nåt, -  10 eller 20 mg /tim dygnet runt.

Fast jag är kanske dåligt påläst, kan vara så att detta plåster också är något som dom inte vill att man ska ha liksom med kodein.

Informationen är i vart fall lika med noll, bara mycket konstiga uttalanden. Övergången var inte lätt, jag har även paracetamol 1 g som jag tar ca 3per dag.

Kanske så att jag inte begriper ett enda jota. Har aldrig själv upplevt det där hemska "beroendet", men det kanske man inte gör, man kanske bara är.

Ett intryck jag har är att sjukvården inte tycker att värk ska behandlas, utan det är något som man ska lära sig att stå ut med.

Eller gymnastisera bort.

På något sätt är det ditt eget fel att du har ont.

Maria
2012-10-01 08:29
#55

#54 Jag har aldrig haft problem med att få Citodon eller Panocod utskrivet. Det är bara att ringa och förnya receptet.

Jag äter emellanåt maxdosen om 8 st. per dag.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Annons:
Sofiatinnert
2012-10-01 10:32
#56

#54 de var tveksamma till det i början men eftersom det e det enda som hjälper så får jag det.

http://beautywithsofia.wordpress.com/

Ystadbo
2012-11-12 18:22
#57

#49 skrollan

Jag måste bara få berätta en helt otroligt men sant smärtstillande medel mot migrän (i alla fall mot min migrän).

Jag har haft migrän i 46 år.

Jag läste härförleden i en veckotidning att det skulle hjälpa med Tigerbalsam (ja, ni läste rätt!). OK, tänkte jag, det kan ju i alla fall inte skada, så jag köpte salvan.

Samma kväll kände jag att min migrän var på väg. Jag smorde lite Tigerbalsam vid min vanliga tinning, vänster sida. Skulle detta inte hjälpa, skulle man vänta 1/2 timme, smörja igen, hjälpte inte detta skulle man vänta 1/2 timme och smörja igen. Sedan inte mer.

Min värk gick inte över, så jag smorde igen och väntade en stund. Och se, min migrän gick tillbaka!

Så nu är det Tigerbalsam (vit) som gäller, två eller tre gångers smörjning.  Skrattande

JohannaEkroth
2012-11-12 18:37
#58

Ystadsbo - Ja, det stämmer, likaså mot spänningshuvidvärk. Soft tigerbalsam är lättare att smörja in och det har jag en burk vid sängen alltid. Glad

Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else

Maria
2012-11-12 18:39
#59

Jag har testat men doften triggar bara huvudvärken tycker jag.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

JohannaEkroth
2012-11-12 18:45
#60

Humlan - Vi är så olika känsliga mot dofter, vad vi klarar av och inte klarar av. Det är att beakta som du skriver. En del tål vissa dofter medan andra inte gör det osv.

Tråkigt att den inte funkade för dig. Rynkar på näsan

Som hos min mamma har hon i sitt sovrum en växt som kallas Dr Westerlunds blomma och ska vara bra mot bland annat huvudvärk. Den triggar igång min migrän. Flört

Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else

Maria
2012-11-12 18:47
#61

Jag har också en Dr Westerlunds blomma men den får stå i uterummetFlört

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

JohannaEkroth
2012-11-12 18:52
#62

Förvånad Du också! FlörtOskyldig

Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else

Annons:
yvonnel
2012-11-13 23:07
#63

#62

Jag har lagt in länken på Fb.

JohannaEkroth
2012-11-13 23:08
#64

Yvonne, menar du Missing Peoples?

Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else

yvonnel
2012-11-13 23:19
#65

#62

Jag har lagt in länken på Fb.

Ja, det menar jag.

Har mer att berätta, nästa inlägg.

yvonnel
2012-11-13 23:41
#66

Jag har nyss kommit hem från Sahlgrenska, jag fick hjärtkramp i torsdags som inte ville ge med sig så jag ringde ambulans. Det var mer allvarligt än jag kunde ana, jag hade förträngning i hjärtats kärl och fick ballongsprängning med en stent insatt.

Nu i efterhand så förstår jag att jag hade en mindre hjärtkramp ca 3 dagar före och vad jag egentligen ville berätta är att jag hade tagit Sumatriptan ca 1-2 timmar före krampen vid båda tillfällena.

Jag ställde frågan (via ombud,sköterska) till avd.läk. om det kunde vara någon risk att ta sumatriptan vid hjärtkramp, och läkaren kom ganska fort till mig med beskedet att det inte alls var bra och att hon inte hade hört den frågan förut, utan hade måst läsa på för att kunna svara.

Jag ska alltså inte ta fler sumatriptan (har haft den medicinen i mer än 15 år)och jag vill även varna er som har mycket migrän att försöka låta bli, eller i vart fall noga iaktta hur ni mår när medicinen verkar och hur det faktiskt känns.

Jag frågade fler ggr. olika läkare om kärlkramp och faktiskt så var det inte någon som tvärsäkert sade att det beror på fet mat eller övervikt, snarare att man verkligen inte vet, mer än möjligen om man har genetiskt påbrå.

JohannaEkroth
2012-11-13 23:57
#67

Usch vilken pers du har haft Yvonne, men skönt att du fick hjälp. Och set stämmer faktiskt. Har man hjärtproblematik får man inte ta Triptaner. Det står i bipacksedlarna. Gäller alla triptaner. Sumatriptan, Imigran, Zomig etc.

I början fick jag riktigt ont i hjärtat vid höga doser, men inte längre. Hade vid ett par tillfällen så ont i hjärtat så jag grät. Men jag visste ju att det kunde ge sådana biverkningar… Men jag har inte haft de känningarna på över ett år.

Sedan är jag ju "bara" 31 år och jag vet inte hur vanligt det är med kärlkramp i min ålder. Men visst ska man alltid beakta saker som har med hjärtat att göra. Hade det inte gått över så snabbt som det gjorde så hade jag ju åkt till akuten.

Tack för delningen av länken. Kyss

Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else

jj11
2012-11-14 19:09
#68

Jag får ofta ont i hjärtat och har det faktiskt just nu efter att jag har tagit min migränmedicin. sumatriptan tror jag den heter. Men jag har aldrig kopplat ihop det så. Är det något man kanske ska va "rädd för"?

Maria
2012-11-14 19:32
#69

Jag var med som studiepatient när man tog fram Imigran (som innehåller det verksamma ämnet sumatriptan)

Jag fick vara på kliniken en hel dag och fick injektioner och efteråt så tog man ultraljud på hjärtat. Det gjordes flera gånger under dagen.

Varför man gjorde denna studie var för att man hade upptäckt att folk kände ett tryck över halsen och bröstet när man tog sumatriptan men testerna visade att det hade ingen hjärtpåverkan.

Nu var detta en studie på hjärtfriska patienter ska tilläggas.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Annons:
yvonnel
2012-11-15 04:42
#70

#69

Jag hade ju en förträngning i hjärtats blodförsörjande kärl, själva hjärtat påverkas nog inte men blodet ska ju komma igenom om vi ska leva.

Det tryck du beskriver har jag haft också många ggr och trodde i första början att det som nu hände inte var värre än så.

Inte så lätt heller kanske att avgöra vad som gör ont, det syns ju inte utanpå.

[LadyK]
2015-03-05 01:44
#71

Har migrän diagnostiserat sen tonåren. Har provat det mesta i medicinväg men det enda som fungerar någorlunda är treo. Hoppas att en del av värken ska ge med sig när jag nu ska sluta med gluten då jag blivit intolerant. 

Har klassisk migrän och likaså har alla kvinnor plus min morbror och min son i släkten. Är just nu inne på tredje dagen med sprängande huvudvärk och skulle helst vilja att huvudet sprack då trycket är enormt.

Soligajag1
2016-08-13 06:50
#72

Jag har haft migrän sen tonåren , jag vet att det är ärftligt , min pappa hade det , det försvinner mer och mer efter när man blir 50 år sa han. 

Min är kvar än, jag är 56 år. Det börjar i sidan av huvudet för mig, och jag är känslig för ljud och ljus, kräks och huvudet håller på att gå sönder i bitar. Fruktansvärt är det. Jag har fått den diagnocierad , får imigran tabletter och sprutor, jag känner när det är på väg , då tar jag ipren och alvedon, ibland lättar det då. 

Orkar ingenting när det kommer , talet förvärras , bara vila som gäller.  Idag vet jag att det beror på stressen jag har på mitt arbete, även livssituationen .

HH 🙂

Upp till toppen
Annons: