Annons:
Etikettsjukdomar-och-symtom
Läst 38738 ggr
JohannaEkroth
2011-12-20 23:42

Hortons huvudvärk

Hortons huvudvärk innebär återkommande attacker av mycket intensiv huvudvärk som uppträder på ena sidan av huvudet. Attackerna kommer en eller flera gånger per dygn, ofta nattetid, under perioder om flera veckor eller månader.

Då bör du undvika vissa läkemedel, alkohol och rökning. Huvudvärken är mycket intensiv och obehaglig men ofarlig. Det finns bra behandling som lindrar besvären. Sök vård om du har svår, återkommande huvudvärk.

Hortons huvudvärk börjar ofta i 20–40-årsåldern och kan upphöra när man blir äldre. De flesta som får huvudvärken är män. Knappt en av
1 000 svenskar får årliga anfall av Hortons huvudvärk. Var tjugonde person med Hortons huvudvärk har någon i släkten med sjukdomen.

Hortons huvudvärk uppträder alltid på ena sidan av huvudet och återkommer i korta upprepade attacker. Det gör ont vid ögat och värken sprider sig till huvudhalvan på samma sida, vanligen vid pannan och tinningen. Värken är oerhört intensiv och känns skärande eller sprängande. Det kan upplevas som om ögat trängs ut eller som om en kniv skär rätt in i ögat.

Under attacken brukar den drabbade antingen sitta uppe eller rastlöst gå av och an. Hortonattackerna upprepas dygn efter dygn under veckor till månader. Sedan kan man vara besvärsfri under flera månader, ibland flera år. Det finns personer som har besvär året runt, men det är mycket ovanligt. Hos kvinnor brukar Hortons huvudvärk bli bättre under graviditet.

Vad ligger bakom Hortons huvudvärk?

Orsaken till Hortons huvudvärk är inte känd, men forskning har visat att det under anfall uppstår en vidgning och en kraftig svullnad av blodkärlen bakom det öga där huvudvärken sitter.

Man har också sett en aktivering av vissa centra i mellanhjärnan som man tror att anfallen utlöses ifrån. En störning av kroppens egen dygnsrytm, den så kallade biologiska klockan, kan ha något att göra med sjukdomen. Huvudvärken kommer ofta på natten, inte sällan på samma klockslag. Perioderna av värk är vanligast under höst och vår.

Symtom på Hortons huvudvärk

Hortons huvudvärk ger anfall med:

  • en mycket intensiv, skarp, skärande och ibland sprängande smärta
  • värk som alltid sitter på ena sidan av huvudet, oftast kring och bakom ögat
  • värk som varar från 15 minuter upp till tre timmar
  • huvudvärk som kommer en eller flera gånger per dygn, ofta vid samma tidpunkt och gärna nattetid.
  • huvudvärk i perioder som varar från några veckor till ett par månader.

Förutom huvudvärken kan du få andra symtom:

  • rodnad i ögonvitan
  • rinnande öga eller näsa
  • nästäppa
  • svullet, hängande ögonlock
  • minskad pupill
  • svettningar i pannan och ansiktet
  • en känsla av oro och rastlöshet.

Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else

Annons:
Grodan
2011-12-25 22:35
#1

Hortons är väldigt likt migrän, man kan även må illa osv. Min Hortons blev behandlad för migrän i 16 år. Stark migränmedicin, gärna nässpray och injektion kan lindra anfallen. Anfallen kommer ofta så fort att man inte hinner ta förebyggande.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Maja2
2011-12-27 12:58
#2

Min mamma hade Hortons, och hon fick  åka på vårdcentralen och få syrgas när det var som värst.

JohannaEkroth
2011-12-27 13:01
#3

Maja - Man kan få syrgas utskrivet på recept av läkaren så man får ha tuber och mask hemma för behandling om man klarar v at handskas med dem.

Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else

Maja2
2011-12-27 13:20
#4

#3  Jasså? Det hade inte hon blivit erbjuden vad jag vet. Nu är det 6 år sedan hon dog så nu behöver hon inte längre, men det låter ju jättebra om man kan ha det hemma.

JohannaEkroth
2011-12-27 13:58
#5

Ja, man får utbildning av AGA hur gastuberna ska skötas, och så måste man ha en skylt på ytterdörren ifall det skulle bli brand, men det är det värt tycker jag!

Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else

Maja2
2011-12-27 14:06
#6

#5 Ja absolut! Men mamma hade en amputerad arm, så kanske det var därför…. hon skulle kanske inte kunnit sköta prylarna

Annons:
JohannaEkroth
2011-12-27 14:08
#7

Jag vet inte hur det är, om det krävs något tvåhandsgrepp på dessa.

Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else

skrollan
2011-12-27 17:20
#8

Mycket bra artikel! Detta hade jag inte en aning om.

xjanniex
2011-12-27 21:33
#9

När jag började läsa artikeln tyckte jag tt det lät som det jag får några gånger i månaden. En skarp skärande och plötslig smärta i ena halvan av huvudet bakom ögat, det känns som en blixt slår ner i huvudet. Ofta så kraftig att jag viker mig dubbel. MEN.. det som gör att jag inte tror det är Hortons är att mina små anfall enbart varar ca 20 sekunder, sedan försvinner det. Men det sker ofta 3-4 ggr per dag när jag har en sådan dag. det brukar ske dagar då jag inte har någon annan huvudvärk, alltså när jag mår bra för övrigt.
Utöver dessa anfall har jag svår huvudvärk ca 1 gång i veckan som jag misstänker kan vara migrän.

Är det någon som känner igen sig?

JohannaEkroth
2011-12-27 22:26
#10

Jag gör det, och precis som du säger så varar det bara några sekunder.

Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else

xjanniex
2011-12-28 19:13
#11

Det är inte något som jag bekymrat mig över förut då det går över så fort, så det hindrar mig inte på något sätt.. men vore intressant att veta vad det är för något.

murkla
2011-12-28 23:10
#12

Finns de namn på de oxå trevligt. Kanske de man har då. .

Mycke huvudvärk och migrän lite då och då. Något som jag har lär mig att leva med, Som jag har mycke huvudvärk.

www.russmurkla.zoomin.se.  :) www.foreverliving.se

_Charlie
2011-12-28 23:41
#13

När det kommer till Hortons är jag LYCKLIG över att jag "bara" har kronisk migrän. Jag har hört om folk som haft så ont att de bara stått och smällt sitt eget huvud i väggen gång på gång.

Jag får ibland som kramp i hjärnbalken eller skallbenet. På en specifik punkt, pang bom så ont att jag får borra ner fingret på punkten och nästan krystvärksandas mig igenom det. Men en 10-20 sekunder senare släpper det.


Annons:
JesFre
2012-01-04 13:33
#14

Kan tala om att man kan ha Hortons på båda sidorna. Stod i texten att det bara är på ena sidan. Men så är dess värre inte fallet.

Jag har hortons och det sitter på båda sidorna.

Oftast sitter det inte på båda samtidigt tack och lov men när det gör det funderar man alvarligt på att dö.

Som tur var släpper smärtan relativt fort för mig oftast. Efter en halvtimme brukar jag vara iprincip smärt fri. Men hade en attack som höll på i ca 66 timmar.Hade jag inte fått medicin + syrgas och haft min sambo med mig hade jag inte suttit här längre.

JohannaEkroth
2012-01-04 13:51
#15

JesFre - Tack för den infon, bra att få höra av en som faktiskt är drabbad själv.

Du får gärna berätta mer om vilka mediciner du tar mot Hortons i Medicintråden samt hur det är att behandlas med syrgas.

Syrgas är jag själv väldigt nyfiken över, starta gärna en ny tråd om det. Vet du om migränpatienter kan få syrgas på recept eller om det bara är mot Hortons? Jag är idel öra! Glad

Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else

Loukan
2012-12-23 13:14
#16

Jag har en kompis som liksom jag har migrän + Horton och han har fått recept på Imigran stolpiller och Ketogan stolpiller.

Nån mer som testat den kombinationen? Han säger att Imigran räcker när det är migrän men att han behöver kombon vid Horton. Innan han fick recept på det fick han åka till akuten för att få det där.

Lite nyfiken på era erfarenheter!

jj11
2012-12-30 13:15
#17

#16 bra att hör att det faktiskt finns personer som har både migrän och horton. för enl. min neurolg så kan man inte ha det. Jag har någon gång fått attack som jag tror är horton och inte migrän, men enl. min läkare så nä, man kan inte ha horton och migrän som sagt.. men men..

EmelieGustavsson
2013-01-30 14:35
#18

min sambo har hortons och när han får sina anfall (ca 4-5 dar i veckan och de varar ungefär 6-7 timmar) så får jag gömma allt han kan skada sig på. Han får så ont att han har försökt att klösa ut ögat.

riktigt obehagligt och jobbigt..

JohannaEkroth
2013-01-30 17:28
#19

Har inte din sambo någon medicin som hjälper?

Det gör ont. Hortons ligger snäppet under smärtan vid trigeminusneuralgi, vilket är att ha smärta i trigeminusnerven, vilket är den största hjärnnerven och den nerven har tre grenar, den översta går till ögonen och området runt omkring, den mellesta till kinden och den nedre till underkäken. Nerven tar emot känselintryck från ansiktet och förmedlar dessutom nervimpulser till tuggmusklerna. Det sägs vara den värsta smärta en människa kan drabbas av - smärta i trigeminusnerven.

Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else

EmelieGustavsson
2013-01-30 20:28
#20

nej inte just nu. Han har haft det i ca 2 år nu, och den har inte "utvecklats" tillräckligt mycket för att han ska få medecin. men vi ska till läkare igen så han får medecin.

Annons:
Micee
2013-09-02 07:41
#21

Jag har Hortons huvudvärk. Trodde att jag hade EXTREM migrän i många år tills nyligen. Pga av att mina anfall inte kommer en viss tid på året och istället för många anfall, får jag dom med lite längre mellanrum men flera timmar än det "vanliga". Jag har en mix av hortons och migrän. Inte många som änns vet vad hortons är, kul att hitta fler som vet vad det är och pratar om det!

Migränsissi
2013-10-28 10:47
#22

Jag har också haft en mix av hortons och migrän under många år och gått igenom hela vårdsveriges register av behandlingar och läkemedel.

Har dessutom spenderat en förmögenhet på alternativa behandlingar, som har gjort lite gott för stunden men inget har botat min fruktansvärda huvudvärk.

Jag lyckades hitta lösningen i hundra år gammal litteratur, för då botade dom migrän !? Dom läkare som arbetade med detta blev uteslutna ur läkarförbundet för dom ansågs gå utanför läkarvetenskapen.                 ( För en läkare skall endast ställa en diagnos och skriva ut lämplig medicin. ) Medan dessa läkare tyckte att man skulle ta reda på vad som orsakade problemet och rätta till det istället och arbeta mera förebyggande.

Efter en radikal kostomläggning och mycket bestämda sovtider är jag idag helt besvärsfri och har inte tagit någon medicin på flera år 🙂

Läs mera på http://www.expressen.se/halsa/migran---sissi-52-at-sig-fri-fran-smartan/

www.miraculis.se

Grodan
2014-02-01 02:41
#23

#22 Absolut. Kost, sovvanor och motion påverkar mycket.

Jag tror att många av dagens "sjukdomar" är relaterade till dålig kost, dålig sömn (fel tider, för länge eller för kort) och brist på motion.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

JohannaEkroth
2014-02-02 09:00
#24

#23 Absolut. Och triggers är det nog inte bara migrän som har.

Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else

Clever
2014-02-08 08:13
#25

Har haft migrän sedan barndomen men misstänker nu att det är Hortons jag drabbats av. Fick 2 anfall i veckan som kändes som huvudet skulle sprängas och efter det har jag en pulserande känsla på vänster sida. Fattar inte hur jag ska klara av att jobba igen. Har varit sängliggandes sen tis.

Upp till toppen
Annons: