Sjukdomar & symtom

Några huvudvärksformer

2011-12-21 12:38 #0 av: JohannaEkroth

Här får du läsa om några av de huvudvärksformer som finns.


  • Spänningshuvudvärk: En vanligen molande värk som de flesta människor har upplevt vid något tillfälle. Den är ofta kopplad till stress och utgör 90% av all huvudvärk.

 

  • Läkemedelsorsakad huvudvärk: Många patienter har täta huvudvärksattacker och ofta daglig konsumtion av receptfria och receptbelagda värkmediciner. Man har påvisat förhållandet att vissa preparat själva kan orsaka huvudvärk om de tas omdömeslöst. Även vanliga preparat som Treo och Alvedon kan orsaka huvudvärk om de används dag efter dag.

 

  • Migrän: Detta tillstånd är 2-3 ggr vanligare hos kvinnor än hos män och i en del fall anses hormonella faktorer vara med. Typiskt är det anfallsvisa förloppet där kanske hälften känner en del föraningar om att ett anfall ska komma. Värken, vanligen svår och halvsidig, föregås ibland av synrubbningar och andra symtom. Kräkningar och kraftigt illamående samt rörelsekänslighet och ljusskygghet följer ofta med.

 

  • Hortons huvudvärk: Den svårast huvudvärksformen som förekommer i episoder med ett "svärmliknande" mönster. Kallas därför i engelskt språkbruk "cluster headache". Ibland benämnd självmordshuvudvärk p.g.a. de kraftigt smärtsamma attackerna.

 

  • Kronisk paroxysmal hemikrani: Sällsynt form som liknar Hortons huvudvärk men som man bör tänka på p.g.a. att den är lättare att bota.

 

  • En speciell form är den sk ansiktsneuralgin eller trigeminusneuralgi. Yttrar sig som kortvariga elektriska stötar i ena ansiktshalvan.

 

Jobbar på Anhöriga, BokstavsfolkHuvudvärk och Mag- & Tarmsjukdomar iFokus. 
Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else -

Anmäl
2012-02-22 18:58 #1 av: Björnidet

Jag fick utbrott med hortons huvudvärk vid 30 års ålder,(c:a 35 år sedan) det började med mindre attacker som efter ett antal år var så svåra att man inte ville leva vidare.

Vissa gånger stod man på alla fyra i sängen och bara stönade av smärta, sekret rann ut munnen och ena ögat, det kändes som om någon höll på att borra sig in med ett vasst föremål på ena sidan skallen. Smärtorna spred sig på hela ena sidan av skallen och ner till halsen. Inte min värste fiende önskar jag denna huvudvärk.

Vid ett besök hos en läkare så ville han prova en migränmedicin som inte var godkänd eller beprövad för hortons huvudvärk, den heter imigram och fanns både som spruta och tablett.

Första tiden använde jag spruta och värken försvann på 20 minuter för att återkomma 2 timmar senare, tidigare än fyra timmar mellan sprutorna fick jag inte ta en ny. Detta medförde att jag övergick till tabletter, det tog lite längre tid att bli av med det ondaste men den verkade bra. Samma sak här, efter tre timmar började smärtan igen och man fick vänta tills det gått fyra timmar innan ny tablett fick intas,då kom jag på ett sätt att slippa den värsta huvudvärken, jag delade tabletten i två delar och tog halvorna var annan timme, på det sättet blev jag nästan besvärsfri även om man blev som en sombie hela tiden.

Perioderna som det onda pågick varierade mellan en månad och upp till 2,5 månader med lite i början och sedan ondare och ondare för att sedan börja avta allt eftersom.

Efter 54 års ålder försvann denna huvudvärk helt och efter det har jag inte haft ont en enda gång, ni må tro att detta var en befrielse.

Tio tusen patienter hade denna fruktansvärda huvudvärk i Sverige då jag hade den och därför tycker man det är konstigt att det inte forskades mer på vad det berodde på. På den tiden, (det är nu 14 år sedan det upphörde) var det bara treo comp som fanns att äta,(inan jag fick imigram) ibland svalde man ett helt rör på en dag och ändå var man inte besvärsfri,då kanske ni förstår.

Anmäl
2012-02-22 21:14 #2 av: Maria

Sedan finns det den typ av huvudvärk som jag haft och fortfarande till viss del har då trycket är ökat i spinalvätskan som cirkulerar i hjärnan.

Jag hade en tumör som satt i fjärde ventrikeln och tryckte mot hjärnstammen. Det ökade trycket i huvudet.

Operationen i sig gjorde att det blev ett ökat tryck och sedan gjorde även strålbehandlingen att trycket ökade för det blir som en "brännskada" i hjärnan.

/Maria

 

Anmäl
2012-02-24 01:11 #3 av: Björnidet

Har du sluppit huvudvärken med den behandlingen.

Den värk jag led av var ju inte någon tumör och jag kan föreställa mig vilken enorm värk du haft bumbleboo. Tryck i skallen kan inte vara någon hit.

Alla som lider av åkommor som ger huvudvärk i alla tänkbara nivåer lider jag med, eftersom jag själv varit med om många tragegier i mitt liv och haft oerhört ont så har de värkar jag då haft varit en barnlek mot hortons.

1985 krockade jag mot en lastbil i Finland och blev i stor sett söndermosad nertill med många brott i fotled, ben och bäcken, inre blödningar med ett par blodådror som gått av och buken blodfylld med c:a 4 liter blod. 2004 brast min aorta på operationsbordet, också det måste ha varit mycket rött. 2010 fick jag cancer som strålats 40 ggr.

Hortons hade jag i c:a 24 år med våldsamma utbrott i mitten av varje skov och jag måste säga att allt det andra jag fått lida igenom har varit som en susning jämfört med hortons. Trots att man fått de här smällarna så lever jag ganska gott idag, klaga är det ingen idé att göra för det blir inte bättre. Jag är glad att jag lever och tack för all medicin jag fått som hjälpt mig igenom det värsta.

Anmäl
2012-02-24 06:31 #4 av: Maria

#3 Jag håller med dig. Cancerbeskedet var ingenting jämfört med huvudvärken.Tungan ute

Jag har långsamt blivit bättre och tanken är väl att jag ska bli "normal" men fortfarande är det en del "blurr" i huvudet och ökat tryck som gör att jag vaknar med huvudvärk. Den är dock inte lika stark och den sitter inte i lika länge så det går långsamt framåt.

Jag har börjat arbeta deltid.

/Maria

 

Anmäl
2012-02-24 14:18 #5 av: JohannaEkroth

Humlan - Har du provat att sova högt med huvudet, alltså i mer än 25 graders lutning. Typ palla upp med kuddar under madrassen. På detta sätt minskas trycket i skallen.

Huvudvärken jag vaknar med har jag botat genom att sova såhär. Har varit fri i 2,5 veckor nu.

Jag önskar mig en säng med höjbar huvudända numera!  Tungan ute

Jobbar på Anhöriga, BokstavsfolkHuvudvärk och Mag- & Tarmsjukdomar iFokus. 
Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else -

Anmäl
2012-02-24 14:25 #6 av: Maria

Jepp, jag har sovit sittandes i soffan när det varit som värst också.Flört

/Maria

 

Anmäl
2012-02-24 19:04 #7 av: Björnidet

Besvärligt är väl rätta ordet, det verkar som om en del får lida extra mycket av sina sjukdommar.

Att sitta i sängen har jag gjort många nätter men bäst var det att sitta på en stol vid köksbordet och lägga huvudet på en kudde, i den ställningen fick man försöka sova tills man ramlade ner i många nätter.

Strålning ger en typ av brännskada det har läkarvetenskapen fastslagit, att skadan sitter nära hjärnbarken kan ju vara rätt besvärligt och man får hoppas att dom fått bort hela tumören på dig och att det stoppar med det. Hur ofta får du springa på återbesök och hur ofta tar dom röntgen på dej?

Anmäl
2012-02-24 20:53 #8 av: Maria

Jag har gjort 3 magnetröntgen sedan operationen i januari 2011. På de första två såg man inte så mycket för det var för tätt efter operationen men sista MR såg bra ut och det verkar som hela tumören är borta. Jag ska göra ny röntgen mars/april någon gång.

Neurologen ska jag besöka igen nästa vecka.

/Maria

 

Anmäl
2012-02-24 23:50 #9 av: Björnidet

Lycka till med tillfrisknandet

Anmäl
2012-02-25 07:22 #10 av: Maria

Tack så mycketGlad

/Maria

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.