Annons:
Etikettsjukdomar-och-symtom
Läst 11021 ggr
JohannaEkroth
2014-06-24 02:25

Spänningshuvudvärk

Att man drabbas av spänningshuvudvärk är en varningssignal att man inte får ihop det i tillvaron och att man går på i för högt tempo. Det är viktigt att gå till roten med varför du har drabbats, och försöka göra något åt det.

För att lindra värken är det bästa att försöka slappna av och ta det lugnt. Att ta en Alvedon eller Ipren brukar också ha bra effekt för att bli av med smärtan direkt, men det är inte bra att stoppa i sig medicin för ofta.

Att sova ordentligt, motionera regelbundet och vara försiktig med alkohol kan hjälpa.

Om du har långvariga problem och ofta återkommande spänningshuvudvärk så kan man prova på sjukgymnastik, akupunktur eller ägna sig åt någon avslappnande fysisk aktivitet där man rör på kroppen, till exempel vattengympa, ut och promenera, gärna med stavar, i skogen; rida eller paddla kajak. Där man har chans att riktigt koppla av i både kropp och själ.

Märker man att problemet kommer efter en stund i samma ställning vid datorn kan det hjälpa att gå i från den, lägga sig på golvet och andas djupt eller att räta på sig ordentligt och göra ett litet rörelseprogram som är riktat mot axlar och huvud.

Gerd Lekman, zonterapeut och lärare i zonterapi på Axelssons gymnastiska institut, säger:
-Stortån står för nacken och baksidan av huvudet så att massera och stretcha den kan hjälpa. Jag gav det tipset till en kvinna för över 20 år sedan, och hon säger att hon sedan dess aldrig behövt använda värktabletter mot huvudvärk igen. Huvudvärk kommer ofta från de inre organen, magen och tarmarna. Att äta långsamt, tugga väl och undvika mjölkprodukter och vitt socker kan hjälpa långsiktigt. Vila när du kan. Ta pauser, koppla bort, och se till att ha ett streck i almanackan ibland.

Så undviker du spänningshuvudvärk

  • Stressa ned.

  • Slappna av.

  • Bryt av arbetet med pauser där du slappnar av och kopplar bort med lite gymnastik.

  • Variera ditt arbete – fastna inte i en statisk ställning.

  • Tänk på att sitta och arbeta ergonomiskt.

  • Motionera.

  • Ät sunt, inte för fort eller för mycket på en gång. Försök hålla blodsockret på en jämn nivå.

  • Titta över din livssituation: Har du det jobbigt med något särskilt? Gör något åt det – eller acceptera situationen och försök att inte bli stressad.

Källa: Aftonbladet

Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else

Annons:
obstitant
2014-06-30 17:09
#1

Jag har ett tips till: Kolla synen.

Jag har ett litet brytningsfel som jag inte ens märkte av, jag tyckte jag såg bra men fick spänningshuvudvärk på höger sida av huvudet när jag satt vid datorn. Sen gjorde jag ett syntest mest på kul, gick förbi en optiker som hade ett erbjudande, och det visade sig att jag inte såg så bra som jag trodde. När jag satte på mig glasögonen första gången blev jag helt förbluffad över hur onaturligt skarp världen såg ut, man såg ju nästan varje blad i trädkronorna!

Jag ska egentligen ha glasögon på mig hela tiden men det ids jag inte, men när jag läser, sitter vid datorn eller ser på film måste jag ha dem för att inte få ont i huvudet.

Odette
2014-09-21 14:00
#2

Ja tänk om det vore så här lätt… ;)

_ Registrerad guldhamsteruppfödare i SHF sedan 2009. Min hemsida; Exentrion's
_

Soligajag1
2016-07-11 09:10
#3

Precis ! 🙂 

Jag har migrän, , har haft sen 20 års ålder, idag är jag 56 och den har minskat mycket. Visst är det din livssituation , arbete, kost och alkohol det beror på. Jag har det efter pappa, han hade så svår migrän att hans högra sida försvann och va tvungen att ta ambulans till sjukhuset. 

Men i början innan man visste hurdan migrän man hade ( för det finns så många olika varianter) så va man till många olika doktorer, , hmm. . 😕 till vilken nytta kunde man fråga sig, för alla sa ju olika . Till slut började jag kolla själv och läste olika diagnoser om migränens inverkan. 

För mig är det stressen, en del av maten, kan inte dricka rödvin , stark ost, mjölk ( har börjat med laktosfri , har gjort det i många år, till o med grädden, filen, kvargen.)  Så OM ni inte vet vad som orsakar eran migrän , huvudvärk , kolla upp det. 

Jag va så dålig ett tag att jag va tvungen att ta sprutor ( imigran) för att fungera.Inte kul alls!  Idag dricker jag mer vatten, tar promenader , går på gym eller gymnastik, kopplar av mer , men mitt jobb ( Cafébiträde ) är stressigt , vissa tider , , så är det. Man får gilla det. 

Ha en fin dag !! 🙂 Kram Kram 🌺

HH 🙂

Maria
2016-07-11 11:17
#4

Det är ju inte helt ovanligt att kvinnor blir bättre efter klimakteriet eller t.om bra.

Jag hade hoppats på det men det enda som har försvunnit för mig är auran. Huvudvärken kommer lika ofta.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Soligajag1
2016-07-11 14:38
#5

Hejsan Maria ! 

Så trist att huvudvärken inte blivit bättre , 

Visst försvann huvudvärken mer när man fick barn och mensen upphörde. 

Hoppas du mår bättre ! 

Kram / Hillevi 🙂

HH 🙂

Maria
2016-07-11 14:59
#6

Jag minns att jag var helt besvärsfri från migrän när jag var gravid.🙂

Jag var med som studiepatient när man testade Imigran och hjärtpåverkan, när den kom.

Nu är det väl förmodligen inte bara migrän som spökar för min del.

Jag har haft hjärnhinneinflammation och opererats för en elakartad hjärntumör så jag har ganska svårt att få bukt med huvudvärken. Den besvärar mig mer eller mindre dagligen. Vissa dagar är bra och jag fungerar ungefär som vanligt men vissa dagar är bedrövliga.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Annons:
Soligajag1
2016-07-11 15:04
#7

Stackars dig ! Så jobbigt ! Dessa dagar kan du väl inte kobba utan är 

sjukskriven , det går väl inte att koncentrera sig på något jobb då. 

🤪 utan man mår dåligt .

HH 🙂

Maria
2016-07-11 15:09
#8

#7 Ja då är jag hemma.

Jag har 50% sjukersättning men har ändå hög korttidsfrånvaro men jag har fått beviljat från Försäkringskassan att slippa karensdag.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Agda
2016-12-06 15:00
#9

Jag hade mycket spänningshuvudvärk de sista åren jag gick i skolan (hade depression, panikångest och social fobi). På hemvägen när jag satt i bussen kom alltid värken och höll oftast i sig tills jag gick och lade mig. Min mamma brukar få massage och har av det lärt sig vart man ska trycka. Så hon brukade alltid trycka på rätt punkter bak i nacken och huvudet (och lärde mig så att jag kunde trycka där själv). Jag har för mig att sådana punkter kallas triggerpunkter - det gör jäkligt ont men är samtidigt jätteskönt.

Så har man spänningshuvudvärk kan jag verkligen rekommendera att man lär sig att hitta dessa punkter och trycker/masserar dem.

Upp till toppen
Annons: