Annons:
Etikettsjukdomar-och-symtom
Läst 28261 ggr
JohannaEkroth
2014-06-25 12:52

Vädrets påverkan på oss

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Förr i tiden kunde man få ett lindrigare straff om man begått ett brott under inflytande av ohälsosamt väder. Idag verkar det mest som en uppfattning­ som kan sorteras in bland allehanda skrock och vidskeplighet som ofta påverkade­ människors liv innan den moderna vetenskapen gjorde entré. Men faktum är att det finns tydliga kopplingar mellan väder och vår hälsa, både fysiskt och mentalt. Och med den ganska färska forskningsgrenen biometeorologi­ kartläggs kopplingarna mellan väder och hälsa allt bättre.

Lufttryck 

Atmosfären kring jorden är ett luft­lager som orsakar ett tryck mot jord­ytan. På varje kvadratmeter vilar tio ton luft, som vi normalt inte känner av på grund av att trycket i vår kropp anpassar sig till det yttre lufttrycket. Lufttrycket mäts i enheten hektopascal­ (hPa) och medellufttrycket vid jord­ytan (havsytans nivå) är 1013 hPa. Ett genomsnittligt lågtryck brukar ha ett lufttryck kring 970-990 hPa och det lägsta lufttryck som uppmätts är 870 hPa i ögat på en tyfon. Lufttrycket i ett högtryck brukar ligga mellan 1020 och 1040 hPa, och det högsta lufttryck som uppmätts är 1085,6 hPa i ett kraftigt vinterhögtryck i Mongoliet. 

Moln på himlen

Det yttre lufttrycket kan alltså variera­ i storleksordningen 10-15 procent, och det måste det inre av vår kropp anpassa sig till. Om det yttre lufttrycket hastigt faller när ett djupt lågtryck närmar sig, hinner kroppen inte riktigt med att anpassa sig, utan membran och vätskor i leder expanderar då och ger ökat tryck på inflammerade vävnader, som i sin tur ger upphov till smärta. En del människor med reumatism får också värre besvär under flygningar i kabiner med sänkt lufttryck. Det finns också teorier om att lufttrycksförändringar och vind i ett lågtryck skapar ohörbart ultraljud som kan ge huvudvärk och migrän. 

Vid ett försök med flera personer i en tryckkammare med extremt lågt lufttryck som sedan fick stiga, registrerades en ökning av ämnet dopamin i kroppen, ett ämne som är mycket viktigt för vårt välbefinnande. Men ökningen noterades bara för de som var under 30 år, hos de äldre noterades ingen förändring. Det finns också statistik som visar på en ökad självmordsfrekvens när lufttrycket faller kraftigt. 

Undersökningar visar att omkring 30 procent av alla människor känner någon form av obehag vid förändringar i vädret. Ett par procent känner­ sig till och med riktigt sjuka när ett lågtryck närmar sig, och det beror troligen inte bara på förändringar i lufttrycket.

Joner i luften 

Överallt omkring oss i atmosfären finns positivt och negativt laddade partiklar som kallas joner. Och i vissa väderlägen kan den ena eller den andra laddningen dominera. Det råder lite delade meningar om jonernas inverkan på vårt välbefinnande, men den vanligaste uppfattningen är att vi mår bra vid ett överskott av negativa joner, medan vi mår sämre vid ett överskott av positiva joner. 

Forskare har till exempel funnit att de celler som bygger upp vävnader efter­ skador (ärr) är lite annorlunda än andra celler. 

Om de blir utsatta för positiv elektrisk laddning, kan de ge smärtsignaler till hjärnan. Det kan vara förklaringen till att man får vädervärk i skadade knän, operationsärr eller amputerade kroppsdelar. Vår hjärna som arbetar med elektriska signaler är också känslig för elektromagnetisk påverkan och det kan förklara att en del människor mår psykiskt dåligt när ett lågtryck närmar sig och då det är överskott på positiva joner i luften. 

Åskväder innehåller stora mängder elektrisk laddning och före ovädret kan det vara extremt höga halter av positiva joner som ger obehagskänslor hos många människor. Efter åskan är det ett överskott på negativa joner och då mår vi betydligt bättre. 

Naturligtvis inverkar också det skrämmande hos åskan med obehag före och under åskvädret och lättnad efteråt. Det kan vara oerhört svårt att särskilja vad det är som påverkar vårt obehag och välbefinnande mest – psykiska och fysiska effekter går i varandra.

Framtiden 

Eftersom biometeorologin idag bara befinner sig på blöjstadiet, kan vi kanske förvänta oss stora framsteg under de närmaste decennierna. Vi kommer förmodligen att förstå betydligt mer om sambanden mellan väder och hälsa och kanske kunna åtgärda många av de problem vädret skapar. Om negativa joner verkligen är bra för vår hälsa och vårt välbefinnande kan vi med gott samvete använda oss av joniseringsapparater för att må bättre. Sjukhus kan få prognoser på kommande sjukdomar och förbereda sig för anstormning av akutfall. 

Vi som vet att vi har problem med vädret kan förbereda oss på kommande krämpor med hjälp av bioväder­prognoser, som kanske kan låta ungefär så här: ”Ett lågtryck över Brittiska öarna rör sig åt nordost och kan i morgon ge hjärtbesvär i Götaland och södra Svealand. Norra Svealand och södra Norrland får lokala ledbesvär, möjligen med inslag av huvudvärk och migränanfall. I norra Norrland blir det övervägande negativt på jonfronten och humöret blir därvid allt positivare.”

Källa: Illustrerad Vetenskap

Av: Höstlegenden

Blir du påverkad av vädret? Berätta gärna i en kommentar vilka symtom du får.

Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else

Annons:
obstitant
2014-06-26 13:17
#1

Jag älskar åska, så jag tror knappast det är någon psykisk påverkan som gör att jag känner mig som en urvriden trasa timmarna innan!

JohannaEkroth
2014-06-26 15:52
#2

#1 Det är sant det du säger. Jag älskar också åska. Bara jag slapp den extrema huvudvärken och tröttheten. Innan ett oväder känner jag dok ingenting.

Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else

Tarotstollan
2014-07-11 02:02
#3

Värmen påverkar mig så jag blir trött men det blir väl alla! Jag kan inte sova ordentligt på nätterna och det gör att jag blir ännu tröttare och retligare, dessutom får jag ont i nacken som i sin tur leder till huvudvärk.

Älskar åska också! Det blir så mycket lättare att andas efter ett riktigt åskväder och tröttheten släpper, det är väl allt syre som gör det.

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Soligajag1
2018-07-24 08:48
#4

Nu blir väl alla påverkade! Har mycket huvudvärk nu, värmen är jobbig! Tänker även på dem äldre , stackare !

HH 🙂

JohannaEkroth
2018-07-30 13:39
#5

#4 Usch ja, idag slog vädermigränen till.🤦‍♂️🧟‍♂️ 😴😴

Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else

Carmarino
2018-10-11 15:20
#6

Mår inte särskilt dåligt av mulet väder, men däremot mår jag inte bra om det är för varmt. Brukar dessutom få ont i knäna och ryggen vid vissa vädertyper, men jag har inte helt lyckats klura ut vilka de är. Ofta är det i alla fall när det är soligt eller om det är mulet och fuktig luft. Är det bara mulet, med hyfsat torr luft, så känner jag ingenting.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Annons:
Soligajag1
2019-05-10 07:17
#7

#6 Okej ,  vi drabbas alla olika utav huvudvärken .

Jag känner av om det ska bli mulet som jag kände igår , , fick migrän inatt , låg i toa stolen 😕 lyckade somna sen , med en kall trasa på huvudet ,  sen får jag ont i lederna av när det är fuktigt väder . Värmen gör mig inte så mycket , men förra sommaren 2018 va inte rolig , för varmt .  men men, , jag brukar inte klaga på det , sätter mig i skuggan o tog iskalla duschar emellanåt. 😂

HH 🙂

Carmarino
2019-05-11 20:37
#8

#7 Lider med er som har migrän. Är väldigt glad att jag har sluppit det, för det verkar vara en helvetisk åkomma.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[ludgopelle]
2019-05-20 10:16
#9

Väder omslag påverkar mig också. Sedan jag började med Sumatriptan Mylan 50 mg för 6 år sedan får jag sällan ett helt utvecklat migränanfall. Men om jag missar att ta tabletten i ett tidigt skede av ett migränanfall, så hjälper den inte. Då får jag migrän under ett dygn. Halva den tiden är jag helt utslagen. Då är det isklamp på huvudet som gäller.😵 Jag får ofta äta tabletter för att hålla migränen borta. Innan jag började med Sumatriptan 50 mg Brukade jag ta treo mot migränen.

Soligajag1
2019-05-20 10:24
#10

#9  DET är precis som du skriver , för mig med ! 

Äter samma preparat , dem är toppen! Tog en i morse , kände att huvudvärken är på gång.  Den kommer inte . Toppen , Tabletten hjälpte ! 

Nu ut en sväng . Ha en bra dag ! 🙂

HH 🙂

[ludgopelle]
2019-05-20 10:58
#11

#10 Tack detsamma!😊

Soligajag1
2020-05-13 12:50
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#12

Hejsan ! Ville skriva ✍️ om det här med att vädret påverkar humör och huvudet. Jag får huvudvärk nu , Ibland skiner ☀️ en , nästa dag regnar det , imorse snöade det . Åhh . . Så då kommer huvudvärken . . 😌☺️😔

HH 🙂

Soligajag1
2020-10-14 20:32
#13

Hejsan !
Har inte skrivit någonting här på länge , har haft en dålig period , huvudvärk och förkylningar . 😌🤨
Ont i kroppen , klart det är vädrets påverkan , ena dagen regnar det och nästa blåser det så att man tror fönstrens ska lossna .
Är förkyld nu , vilar och äter piller .

Hoppas det ska bli bättre . 😊❤️

HH 🙂

Annons:
Upp till toppen
Annons: