Skallskador & Hjärnskakning

Slog i huvudet...

2012-02-11 17:11 #0 av: Wand

Imorse, runt halv 8, då jag skulle gå ut och rasta hunden, så halkade jag baklänges och ramlade rakt på bakhuvudet. 
Det konstiga är att då det inträffade så var det över näsan jag fick ont, det kändes som att jag hade fått en smocka rakt i fejan! 

Men i alla fall så har jag sedan dess haft huvudvärk, detta över hela huvudet men framförallt i just bakhuvudet.

Har läst lite på internet om hjärnskakning, och där står det att man även känner illamående, blir ofokuserad och liknande när symptomen uppstår, och det enda jag upplevt idag är huvudvärken och såklart lite illamående just av det, men bara någon sekund då och då och verkligen inget extremt. 

Kan det vara hjärnskakning ändå, trots att jag inte har några större symptom? Och om inte, kan det vara farligt eller bör jag andas ut min noja?

(tänkte lägga detta i kategorin 'baksmälla' innan jag insåg att det inte var en smäll i bakhuvudet som menades...)

Power is when you've got all the justification to kill,  and you don't

Anmäl
2012-02-11 20:55 #1 av: JohannaEkroth

Det är alltid farligt att slå i huvudet så hårt som ett baklängesfall. Så nog kan du ha drabbats av hjärnskakning. Och de säger ju att om man har symtom på hjärnskakning så ska man se till att inte vara ensam det närmaste dygnet ifall man skulle ha en blödning på hjärnan och plötsligt bli medvetslös.

Man brukar bli trött och dåsig när man har hjärnskakning.

Hur som helst ska du ta det jättelugnt om du har en hjärnskakning.

 

Jobbar på Anhöriga, BokstavsfolkHuvudvärk och Mag- & Tarmsjukdomar iFokus. 
Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else -

Anmäl
2012-02-11 20:57 #2 av: Wand

Jo, att det är farligt vet jag, det är ett under att jag inte svimmade då det var en rejäl smäll med huvudet före. 
Men det enda symptomet jag haft hittills är ju just huvudvärk och lite illamående, men det kan likväl ha varit inbillning med illamåendet också hmm...

Ska dock självfallet vara försiktig. Som tur är så har jag både hunden och syster + pappa hemma så skulle något hända så vet jag ju att jag inte är ensam.

Trött är jag väl litegrann kanske, men inte dåsig. Och tröttheten kan ha att göra med att jag promenerat mycket idag.

Får hålla koll helt enkelt!

Power is when you've got all the justification to kill,  and you don't

Anmäl
2012-02-11 21:05 #3 av: JohannaEkroth

Ja, krya på dig! Kyss

Jobbar på Anhöriga, BokstavsfolkHuvudvärk och Mag- & Tarmsjukdomar iFokus. 
Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else -

Anmäl
2012-02-12 01:27 #4 av: yvonnel

#0

Det är faktiskt viktigt att inte bara ta det lugnt utan faktiskt att ligga ner minst 1 dag om man så kraftigt har slagit huvudet.

Anmäl
2012-02-12 08:00 #5 av: Wand

Hm, om jag ändå tänkt på det igår så hade jag nog vilat/legat hela dagen... Rynkar på näsan Kommer dock ligga mestadels idag, är alldeles för matt för att orka vara uppe, och har fortfarande ont, har även fått ont i nacken så jag antar att det är efter slaget aswell. 
Misstänker också att det är en hjärnskakning, fast en lätt. Ska be pappa ringa rådgivningen idag(kan inte själv).

Power is when you've got all the justification to kill,  and you don't

Anmäl
2012-02-19 07:32 #6 av: Maria

#5 Hur gick det för dig?

/Maria

 

Anmäl
2012-02-19 07:40 #7 av: Wand

Det var troligtvis en liten hjärnskakning ändå. Jag ringde rådgivningen, och de sade att det mest troligt var det, och beordrade mig att besöka en vårdcentral (det gjorde jag dock inte...) och vila huvudet i minst en vecka, ta det lugnt osv. 

Har mått illa av och till hela veckan och haft ont i huvudet också såklart, men idag mår jag bra trots att jag känner mig lite extra ömtålig, höhö...

Power is when you've got all the justification to kill,  and you don't

Anmäl
2012-02-19 08:20 #8 av: Maria

#7 Vad skönt.

/Maria

 

Anmäl
2012-02-20 00:08 #9 av: julklappen

Fy så hemskt.Jag hoppas att det snart blir vår så vi slipper halkan.Jag minns när jag var ung och skulle också gå ut med en hund.Och halkade på en glashal trapp.Slog baklänges och slog i huvudet.Jag blev illamående och kände mig lite konstig.Men det var ingen som visste/tänkte på att jag hade fått Hjärnskakning då.Kan man få Migrän efter det många år efter det sen?

Anmäl
2012-02-20 08:11 #10 av: Wand

#9 Det jag fick höra nu är att om man har hjärnskakning så ska man inte använda hjärnan så mycket, dvs vid TV, böcker, dator och sådant som kräver koncentration, för då kan man få bestående problem typ. Vet dock inte vad dessa problem kan tänkas vara, du kan ju ringa rådgivningen!

Power is when you've got all the justification to kill,  and you don't

Anmäl
2012-02-24 19:39 #11 av: Björnidet

Fall med slag mot bakhuvudet är farligt, mycket farligt.

Jag skall berätta om en bekant, en kvinna ifrån Västerbotten som var ute tillsammans med en syster i skogen för att plocka lingon.

Av någon anledning ramlade hon baklänges och slog bakhuvudet i en liten sten som stack upp. Kvinnan blev lite yr men steg up och vill gå hem, hon mådde dåligt sa hon. Väl hemkommen så lade hon sig på en säng och somnade, efter ett par timmar kom hennes make och skulle väcka henne men fick henne inte att vakna.

Hon var medvetslös så ambulans tillkallades för transport till Skellefteå sjukhus. Framme vid sjukhuset konstaterades att hon fått en blödning på hjärnbarken, iltransport till Umeå Universitetssjukhus blev det.

Efter två månader vaknade kvinnan upp men kunde då inte tala, hon var förlamad i nedre delen av kroppen och skulle så förbli enligt läkarna. 2,5 år efter olyckan i skogen har hon fått tillbaka talet men minns inte hur man gör när man läser, hon kunde inte läsa.

Fyra år efter så hade hon lärt sig att hjälpligt stava sej igenom ett ord och så har det fortsatt.

Idag sitter hon i rullstol, är helt förlamad i nedre delen av kroppen med inga utsikter att bli bättre. Denna tragiska olycka hände för c:a 30 år sedan, men hade hon åkt direkt till sjukhuset och fått hjälp så hade utsikterna att hon riskerade att bli lam blivit mycket bättre.

Därför ryser jag när någon talar om att de slagit sej i bakhuvudet, jag vet vilka konsekvenser det kan få, därför skall du vara försiktig med sådana skador

Anmäl
2012-02-24 19:45 #12 av: JohannaEkroth

Björnidet - Tack för att du delar med dig om hur farligt det är att slå i huvudet. Mår man dåligt ska man absolut inte vara själv. Och är man ensam och inte mår dåligt, men det kanske är dags för att sova natter, så kan man bli medvetslös under sömen utan förkänningar innan likväl.

Jobbar på Anhöriga, BokstavsfolkHuvudvärk och Mag- & Tarmsjukdomar iFokus. 
Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else -

Anmäl
2012-02-24 19:50 #13 av: Wand

#11 Usch, vilken hemsk och tragisk historia! En fin promenad i skogen förvandlas till en livsomvändande tragedi. 

Huvudet är en mycket känslig del av kroppen, då hjärnan är så extremt viktig för vår motorik, vårat tal, vårat tänk och ja, allt. Så skallskador är absolut inte att leka med.

Tackar för att du delar med dig av denna berättelse, den kan vara bra att höra! Nästa gång jag slår i huvudet (vilket jag hoppas att jag aldrig behöver göra igen, men ja...) så ska jag åka  raka vägen in till sjukhuset.

Power is when you've got all the justification to kill,  and you don't

Anmäl
2012-02-24 20:07 #14 av: Björnidet

Det är rätt tänkt, åk direkt in om du känner dej yr eller mår illa.

När jag skrivit detta så darrar jag när  jag tänker på hur det var den där ödesdigra lördagen utanför Burträsk i Västerbotten.

Jag och mina kompisar i folkdanslaget skulle ha uppvisning i folkdans på ett hembygdsområde och den kvällen efter detta var stämningen mycket tryckt, ingen kunde ens tänka sej hur hon mådde, hon var före denna händelse en s.k stordansare som alla ville dans med men tyvärr, livet förändrades totalt för henne, sorgligt må jag säga och det finns anledning att varna andra för skallsmällar i bakhuvudet.

Jag hoppas att du nu mår bra och inte känner några men efter ditt fall, känner du yrsel, mår illa så uppsök läkare det är mitt råd.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.