Huvudvärk vid hormonförändringar

Högriskskyddet, försäkringskassan

2012-02-25 09:39 #0 av: Krullsvans

Jag fick tips av en person på denna sida om att man kan slippa karensdagen om man är sjuk mycket. Detta visste jag inte, fantastiskt med en sida som denna! :-)

Har nu börjat rodda i detta och var hos läkare igår för att få ett intyg.

Kan inte riktigt säga om jag vart nöjd med besöket eller inte.... Läkaren slog först ifrån sig och sa att han aldrig hade hört om hormonutlöst huvudvärk. Och hur ska jag kunna intyga det, det går ju inte? så han med. Sen lugnade han sig, funderade på tabletter jag inte prövat, bokade hos sjukgymnasten om dom kunde ha något, skrev ut recept på storpack alvedon. Gick även iväg och kollade på datorn och hittade lite info om min typ av huvudvrk. Så han var ju engagerad ändå.... på ett negativt argt sätt... ;-) Jag ska höra av mig till honom när jag testat nya tabletterna.

Så min fråga är: hur har ni lyckats få intyg på huvudvärk som håller? Jag förstår ju hans frustation, det finns säkert många som försöker lura sig till att slippa karensdagar. Det enda jag kan bevisa är att jag sökt för detta förut, 2007, och fick akupunktur, som inte hjälpte, ringt för något år sedan och fick naproxen på recept på telefon, som inte hjälpte och har 1-2 dagar i månaden som jag inte jobbar.

Kanske nya tabletterna fungerar så löser sig hela problemet...

Anmäl
2012-02-25 09:44 #1 av: Maria

För det första så tror jag att det ska komma från din arbetsgivare. Dvs att du har ovanligt mycket (anmärkningsvärt) korttidsfrånvaro som ställer till problem.

Detta ska ha varat en tid.

Sedan så bör du nog ha en diagnos för att få detta att gå igenom.

Jag har frågat en gång men det var flera år sedan och jag hade inte tillräckligt mycket frånvaro så att det var aktuellt.

/Maria

 

Anmäl
2012-02-25 09:50 #2 av: Krullsvans

Det var ju detta med diagnosen.... Det hade ju varit lättare med brutet ben. :-(

Anmäl
2012-02-26 01:34 #3 av: Björnidet

Problemet är ju att det inte syns på utsidan, många läkare är rädda för att skriva ut intyg som belastar försäkringskassan negativt. Att du måste prata med din arbetsgivare låter troligt, du kan ju prova med att kontakta ditt fack.

Anmäl
2012-02-26 08:46 #4 av: [Lillfjanten]

#3 vad skA facket göra?

Anmäl
2012-02-26 20:14 #5 av: Björnidet

Säkert vet dom vad som gäller och hur du skall gå till väga, det var det jag menade.

Anmäl
2012-02-26 20:18 #6 av: [Lillfjanten]

Ok, men då är ju det bästa att kontakta fk direkt, de vet ju vad som gäller o krävs ;)

Anmäl
2012-02-27 08:13 #7 av: [Lillfjanten]

Läste lite på blanketten nu om högriskskyddet då jag är hemma idag för en åkomma som ofta återkommer. arbetsgivaren ska fylla i blanketten med, vilka sjukperider man haft.

http://www.forsakringskassan.se/wps/wcm/connect/79275c9c-d5e1-48fb-b6a6-3192c6589eca/7465.pdf?MOD=AJPERES

Anmäl
2012-02-29 18:26 #8 av: jj11

Jag har fått ett intyg från läkaren, kan ju inte direkt skriva ett intyg på mig själv. Så nu ska jag försöka få igenom ett högriskskydd. Har ju många anfall i månaden. Sen har jag 7 karensdagar, inte så skoj.. =/ Men man kan ju alltid försöka.. =)

Anmäl
2012-02-29 19:15 #9 av: Maria

Jag har för mig att arbetsgivaren ska "reagera" eller ta upp problemet om man har mer än 6 korttidsfrånvaro på 12 månader.

/Maria

 

Anmäl
2012-03-01 10:54 #10 av: Senga

För att du ska ha en chans att få Högriskskyd från fk krävs att du har en sjukdom som gör att du riskerar att få fler än 10 korttidsfrånvaro på 12 månader. För att få ett intyg behöver du en läkare som har dokumenterat din sjukdomsbild, och som intygar att du riskerar att vara sjuk ofta. Du behöver även intyg från arbetsgivaren som intygar din frånvaro plus att du kan redogöra för vart och ett av dina frånvarotillfällen. Dvs vad var du för sjuk och när.

Första gången jag försökte ansöka om högriskskydd fick jag inte igenom det pga att jag hade haft för få sjukskrivningsdagar. Jag skrev i min bilaga till ansökan och intyget från läkaren att jag hade flyttat fridagar och tagit semester (vilket jag ju hade) och då tyckte fk att det ju var en bra lösning, så om jag kunde fortsätta lösa det så var det bättre. Problemet var ju att de inte höll i längden för mig. Det blev ju inga friska dagar kvar för mig att ha semester och fridagar på. Jag fick helt enkelt lov att ta ett år med oerhört många karenser för att visa hur illa det var. Sen var det inga problem att få Högriskskyddet beviljat. Men en gång om året ska ansökan in med nya intyg. Så det gäller att dokumentera när man är sjuk och ha en bra läkarkontakt som hjälper en med intyg.

 

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.