Alternativa behandlingsformer

Akta dig för gamnacken!

2012-03-13 12:28 #0 av: [Mairah]

Visste du att en så enkel sak som din kroppshållning kan vara en anledning till att du har huvudvärk?

Läste precis ett givande reportage i tidningen Kollega, som handlade om kiropraktorn Martin Franssons synpunkter på det som kallas för "gamnacke", ett fenomen som man kan få om man ständiigt går med fel kroppshållning.

Visste du t ex att 80-90 % av hjärnans energi går åt till kroppshållning? Det säger Roger Sperry som fått ta emot Nobelpriset för sin hjärnforskning.

Att det finns forskning som visar på samband mellan hur mycket huvudet lutar framåt och personens upplevda hälsa. Ju mer huvudet lutade framåt, desto sämre hälsa.

Att så många som 9 av 10 beräknas ha en hållning som avviker från idealet. Vanligaste defekten är att man står och sitter med huvudet framåtlutat.

Att en bra hållning gör dig piggare, gladare, uthålligare och rörligare. Dessutom minskar risken för huvudvärk, musarm, bettstörningar och besvär i rygg och nacke.

Läs mer om hela reportaget i länken, där ni även kan ta del av några enkla övningar som man kan få en bättre kroppshållning av att göra.

http://www.e-magin.se/v5/viewer/files/viewer_s.aspx?gKey=zhrgd36b&gInitPage=1

(Det är en bild på en gam på detta reportage. Dra på pilen i mitten så hittar du fram till rätt reportage. Klicka sedan på pilen på höger sidan på reportaget, så kommer ni fram till övningarna)

 

 

Anmäl
2012-03-15 20:14 #1 av: [Lillfjanten]

bra info!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.