Min egna berättelse

Huvud och ryggvärk

2012-12-05 00:01 #0 av: ViaStella

Jag är en sjuttonårig normal tjej men med mycket personlighet och intressen, jag har många drömmar och ideer då jag är en riktig konstnärssjäl som också är en förvirrad och med mycket överkrav sådan.

Jag har haft ganska mycket huvudvärk då och då i min barndom som jag fortfarande inte vet om det berode på att jag hade det jobbigt vissa perioder eller om det var i takt att jag växte så fort.

Iallafall började 'Helvetet' förra året när jag började ettan i gymnasiet, jag bröt mig loss från min lilla lilla håla som jag växt upp i och rent ut sagt ville spy på och flyttade in på ett elevhem där jag fick träffa min nya rumskompis för första gången när vi flyttade in. Sen började jag på en danslinje eftersom jag verkligen älskar att dansa av hela mitt hjärta, dock utan någon erfarenhet över huvudtaget. Efter några veckor började huvudvärken sätta in och till november börjar det bli illa pågrund av skolgången och nedstämdheten som började medfölja. Då trodde jag det inte kunde bli värre och jag kämpade på i den mån jag orkade samtidigt som jag kände kravet att ta hand om flera av mina vänner som var nedstämda vilket jag av vana alltid fått gjort då jag är en bra lyssnare och kan komma med mycket råd. Jag satte mig själv ur min egna må bra bubbla och placerade in andra där för att jag älskade dem så mycket, vilket fick mig att känna att jag började tappa fotfästet ännu mer. Under samma månad som huvudvärken var som värst kom bombnedslaget. Min pappa får cancer. Min pappa är den närmsta människan jag har i mitt liv och han kämpar för att jag ska må bra exakt varje dag och stöttar mig till 110 % och mer. medans pappa blev opererad och fick ligga inne på sjukhus påbörjades min sjukgymnast behandling som de sa skulle bli en lång process att handskas med. Månaderna gick och pappa blev frisk och huvudvärken började bättras märkvärt från skräckmånaden.

Nu bor jag i enkelrum på mitt elevhem som bara det är en unik utbildning och går fortfarande på dansen fast det roliga har blivit en kamp i form av kilometerlånga överkrav som jag satt över mig själv och huvudvärken som har börjat sätta sig i ryggen, det jag vill komma med min lilla berättelse är att även om huvudvärken är ett stort hinder i min vardag då jag har den mer eller mindre varje dag så finns det så många saker som gör den värt att kämpa för. Jag har under det här året börjat i en kör som jag älskar, jag orkar nu umgås mer med mina vänner igen och jag har börjat en super häftig balansbehandling för min stress -rygg och huvudvärk som visat förbättring på bara två gånger.

När jag hittade det här forumet blev jag väldigt känslomäsigtberörd för att äntligen få veta att det finns fler som lever med det jag går igenom just nu och som kan förstå. Och jag blir minst sagt imponerad av vilken kämparglöd så många verkar besitta som inte ger upp och som kämpar vidare.

 

Så jäkla bra jobbat kämpar, det är tack vare er jag får ännu mer drivkraft att försöka bli av med den här huvudvärken. Ge aldrig upp!

Anmäl
2012-12-05 10:59 #1 av: Snurpan83

Det är lite som att läsa om mig själv i vissa delar av din berättelse. Jag började också på dansgymnasium och fick då problem men min nacke och rygg och till följd av det svår migrän och kronisk spänningshuvudvärk. Det visade sig att jag var överrörlig i nacken , men jag visste inte om det då utan dansade och tränade som bara den trots att jag började få riktigt ont.

10 år senare sitter jag nu och inte kan dansa alls, och fick ge upp dansen-som jag älskade/älskar mest av allt.

Hoppas du forstätter med dina dörmmar och att du blir bättre!

 

Anmäl
2012-12-14 15:25 #2 av: Alizzhe

åh, stackars flickor. Jag käner igen mig så mycket. Jag är som ni. ääälskade dans, konstnärs-själ osv osv. Till slut bröt jag en kota i gymet. Gymade för dansens skull.. och hade för lite tid åt vila och rekreation vilket inte funkar. Men i grunden var det jag själv som drev.

Tyvärr får inte flickor den hjälp de behöver vad gäller ADHD, asberger osv. Detta med konstnärs-själen och att fortsätta ngt fast det gör ont eller man inte egentligen hinner vila osv är typiska symptom. Om ni läser lite om dessa tilstånd kanske ni ser att det stämmer på er. Det finns ju inget botemedel- på sätt och vis är det en personlighetstyp som är en naturlig del i människans population men man ska inte behöva plågas mer än andra i livet. Utan nå ut till psykriatrin och be om den hjälp ni behöver.

såhär skrev jag på en annan grej om huvudvärk

"Hej! stackars stackars dig =(Jag försstår din frustration om detta med att du verkligen följer alla tips och allt sånt. Jag får också en himla massa tips och jag förtår hur du känner. Jag vet ju inte vad din huvudvärk beror på. Jag menar det kan ju vara kemiska saker i hjärnan, det kan vara cancer, det kan vara hjärnblödning mm som alla orsakar huvudvärk. Jag hoppas att dina läkare verkligen kollar NOGA så sådana saker som en cancer som ligger och trycker är helt uteslutet.

själv har jag en krossad kota i ländryggen som leder till spänningar i rygg och i vissa fall vidare till huvudvärk. Oftast om jag sitter mycket osv. I och med min grova skada fick jag starkare mediciner (Tiparol) som fungerar mycket bättre än allt recepfritt och bryter smärtcirkeln. Man tar då bara när man verkligen har ont inget annat funkar och i övrigt tror jag du ska träna ryggen varje dag. Känn efter på dig själv- var börjar spänningarna och hitta på egna övningar samt strechövningar. Exprimentera och se till att ha tid på dig att riktigt känna efter. Jag ska också försöka få botox mot smärtan. Idag fladdrar det i vänster öra och värker i vänster sida på nacken… Irriterande. Och min sambo och jag masserar varandra VARJE kväll.. Med tryck, med armbågen längs hela muskeln som löper längs ryggraden. Det finns inte ett svar på spänningshuvudvärk- utan det kräver att man har massa olika strategier för att hålla smärtan i dörren. Vidare försöker jag att sitta så lite som det bara GÅR. Antingen ligger jag eller så står jag upp… Du kanske har testat detta men ville dela med mig ändå =) Kämpa på!!!

För mig som ENBART har spänningsproblematik så handlar det hela tiden om att föregripa smärtan. Att aldrig låta mina muskler börja spänna sig och löpa amok utan vila ryggen, pumpa musklerna, göra situps på sidan (på den där rygg-träningsställningen de har på gymet) som både ger strech i musklerna längs ryggrad samt tränar dem, träna bål och annat som stabiliserar och verkligen kan avlasta de stackars ryggkotorna. Och ta här i ordentligt- alltså se till att BYGGA lite. Ta en boll med hyfsad tyngd (2-4 kg) mellan fötterna, lyft upp och ner medans du ligger på rygg så att du tvingas ta i med hela kroppen för att lyfta den. Jag ligger ner mycket (alltid när jag pluggar) och stretchra & knakar ryggen regelbundet samt ber min sambo om tryckmassage på alla punkter som känns ONT men gott när han trycker. Där det gör som ondast ska du be om att området ska bearbetas ännu mer. Var aktiv i massagen säg exakt vad för tryck du vill ha hela tiden och var och hur länge. Armbågen är ett superbra instrument för att trycka bort spänningarna för en pojkvän som blir trött i händerna. Hamnar jag i huvudvärk så tar jag stark medicin som verkligen fungerar. Treo, alvedon och sånt funkar inte på allvarlig smärta. Tiparol bryter och fungerar bra tillsammans med paracetamol. det är mkt bättre att ta det någon gång ibland än kemiska ämnen varenda dag som istället ger dig huvudvärk. Se till att alltid få tilräckligt med sömn och ta hand om dig!

Vidare... mer grönsaker, bönor mm och mindre kött (som skapar ämnen som är toxiska i kroppen när det bryts ner om det äts för mkt) men det är ju för alla

Hoppas jag inte sa en massa saker nu som du redan vet"

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.